Ризата е основен и универсален елемент от гардероба на всяка жена. Можете да заложите на нея за изпит, работа или среща. Бяла, пастелна, в наситен цвят, с няколко цвята, както и с каре, райе, флорални, геометрични или абстрактни отпечатъци... Ризата е дреха, която допълва панталони, дънки, сукмани и поли. Класическа или „прегърни ме“, свободна или вталена, с вложки или апликации, с деколте или яка – съществуват толкова много различни модели, сред които да избирате, за да подчертаете предимствата и да прикриете недостатъците на фирутата си. С този пост ще ви дадем полезна информация, как да изберете най-подходящата риза за вас, според формата на фигурата.

Дами с тяло, наподобяващо пясъчен часовник (X)

Сред известните дами с подчертана талия, средни или големи гърди, по-широки бедра и слаби крака е популярната актриса Мерилин Монро. Перфектни за този тип фигура са ризите, завързани на талията, например с испанско деколте. Такива стилове подчертават талията и привличат вниманието към бюста и раменете. Ултра-женствените модели са също с деколте във формата на сърце и деколте, наподобяващо буквата „V“, както и модели с прехлупване тип „прегърни ме“, които фокусират вниманието към горната част на тялото. Можете, също така, да избирате ризи, декорирани с шал, който се връзва на панделка или басти, като подчертаете талията. Така ще добавите елегантност към облеклото и ще покажете женствените извивки на вашето тяло.

Дами с тяло тип круша (A)

Жените с този силует са със силно очертан ханш, малки или средно големи гърди, тясна талия и плосък корем. За тях са подходящи ризи с деколте във формата на сърце или  лодка. Тези модели ризи акцентират върху зоната на раменете и бюста и подчертават чувствено тесните рамене, като отвличат вниманието далеч от широкия ханш. Типът с  фигура, наподобяваща круша, е най-често срещаният, поради което тези ризи доминират в магазините. Ако и вие принадлежите към групата на тези жени, изберете светли цветове на ризи и ги комбинирайте с тъмни панталони и поли, които визуално ще накарат долната част на тялото да изглежда по-слаба. Ризите за момичетета с тяло триъгълник могат да бъдат украсени с хоризонтални ивици, вложки или милитари отпечатъци. Добре е да се избират модели, които оптически разширяващи раенете и ръцете. Позволено е от вътрешната страна на раменете да се интегрират подплънки.

Дами с тяло тип правоъгълник (I)

Този тип (I)  е възможно най-атлетичният - дамите имат тънки бедра, лека извивка на талията, малки гърди и рамене и ханш със същата ширина. При някои от тях талията може да не е изобщо очертана. Силуетът (Н), е почти идентичен с този, с тази разлика, че се характеризира със средни по големина гърди и масивни бедра. Добрата новина е, че тези момичета имат спортна фигура по природа, ето защо могат да носят по-голямата част от дамските дрехи. Недостатъците на описаната фигура включват преди всичко неясно очертаната талия, както и факта, че те нямат женствени извивки. За да я подчертаете по-добре и да я накарате оптически да приеме формата на пясъчен часовник, всичко, от което се нуждаете, е да избирате ризи с колан. Моделите могат да бъдат най-разнообразни - с V-образно деколте, винтидж вдъхновени модели и такива с богата декоция. Те ще работят чудесно тук и ще увеличат визуално бюста. Подходящи са и моделите с панделка, които се завързват на кръста, с ръкави тип реглан и всички онези, които  фино подчертават фигурата. Ако и вие имате такъв силует, заложете на ризи с ивици, каре, токчи и такива, изработени от лъскави тъкани, като сатен, с които да балансирате пропорциите на фигурата.

Дами с тяло тип триъгълник (T)

Притежателките на тяло с Т-образен силует (обърнат триъгълник)  имат обикновено  тънък ханш, стройни и добре оформени крака, широки рамене, малки, средни или големи гърди и добре очертана талия. Този вид атлетична фигура е особено популярна в Швеция и сред занимаващите се активно с плуване. Тялото на тези дами често е наричано „момчешко“ заради масивната горна част. За да създадете хармонични пропорции се препоръчва да носите класически прави ризи с тясна яка. Разбира се подплънки на раменете, които допълнително ще ги увеличат, са напълно неуместни тук. В този случай, се препоръчват ризи с V-образно деколте, което очертава бюста, сдържаните модели и опциите със семпла и лаконична кройка са идеални. Ако имате T-образен силует, избягвайте ризите с хоризонтални райета, които визуално разширяват тялото, както и ризи с епалети във военен стил. Вместо тях, можете да изберете модели с вертикални ивици и с гладки, дълги ръкави.

Дами с тяло тип ябълка (Н)

Жените с ябълков силует, чието тяло наподобява кръг са със стройни крака, силно изпъкнало коремче, недобре очертана талия и плоско дупе. Гърдите могат да бъдат с всякакъв размер: от малки, през средни, до големи. Съответно, с помощта на риза, трябва да отвлечете вниманието от изпъкналия корем и затова ще ви помогнат ризи с V-образно деколте или с форма на сърце, които привличат вниманието към бюста. Ако принадлежите към категорията ябълков силует, избягвайте ярки ризи с големи точки, с панделка или с модели, впити около талията. Те ще ви накарат да изглеждате още по-закръглени. Вместо това, изберете тъмни цветове. Ризи, свободни в талията, наподобяващи туники се справят добре тук. Матовите тъкани също се препоръчват.

Какви са тенденциите при ризите този сезон?

През този сезон тенденциите при дамските ризи са доминирани от леки и  свободни кройки, както и от модели с асиметричен подгъв. На върха на тенденциите са ризите с животински принт, които наподобяват леопардова или змийска кожа. Те могат да се носят от жени с фигура тип ябълка. Модерни са и военните десени, които ще бъдат перфектни сред представителките на силуета тип круша. За тях също са подходящи  варианти с барокови декорации, т.е. пуфове, дантела и жабо, както и такива, покрити с различни отпечатъци – оп полка точки, през каре, до райе.

Дамите с тяло тип пясъчен часовник могат да бъдат избират ризи тип прегърни ме, с ииспанско деколте. Ако са класически, просто разкопчайте няколко копчета, за да направите деколтето по-фино. Дамите с правоъгълен силует могат да носят ризи, изработени от лъскави тъкани като коприна, жакард или сатен с дискретен блясък. Подходящи за тях са и модели с отпечатъци като например полка точки.

Източник: stylefa

Автор: Силвия Флорова